Egyházi örökségvédelem

Places of Worship 1

A Magyarországon található, különböző vallásokat és hagyományokat képviselő egyházi örökségi helyszínek száma magas. Egy templomtorony, kupola vagy minaret gyakran a városi vagy falusi környezet legfőbb éke, és sok esetben egyben a település legjelentősebb történelmi épülete is. Szerencsére ezen épületek többségét jelenleg is egyházi célokra használják és vannak köztük olyanok, amelyek új hasznosításba kerültek. Az épületek, azok dekorációinak és berendezésének jó állapotban tartása és az ehhez társított pénzügyi eszközök előteremtése azonban jelentős felelősség, mely az egyházközségek és gyülekezetek számára sok esetben nagy nehézséget jelent. A magyarországi egyházi örökségi épületek kutatói számára sajnos nem áll rendelkezésre egy ellenőrzött, frissített központi egyházi örökségi adatbázis. 

A Magyar Reneszánsz Alapítvány (MRA) alapító tagja a Future for Religious Heritage (FRH) Belgiumban bejegyzett nem-kormányzati szervezetnek, mely az európai egyházi örökségi épületek és kegyhelyek felkarolását tűzte ki célul. Az FRH 2012. novemberében, Velencében rendezett második konferenciáján a Magyar Reneszánsz Alapítvány felvázolt egy áttekintést Magyarország egyházi örökségi épületeiről, melyben bemutatta egyebek mellett az UNESCO világörökségi listán szereplő Pannonhalmi Bencés Főapátságot, a római őrtoronyra épült, Őskün található XI. századi kerektemplomot, Makovecz Imre siófoki evangélikus templomát, a megújult Óbudai zsinagógát, az átalakított sopronbánfalvi Karmelita monostort és az esztergomi Özicseli Hadzsi Ibrahim dzsámit. 

Magyarország egyházi örökségi épületei lenyűgözőek, azonban sajnos kevés információ áll rendelkezésre az épített örökség ezen fontos kategóriájának jövőbeli sorsára vonatkozóan. Alapítványunk jelenleg egy magyar nemzeti adatbázis elkészítésén dolgozik, mely tartalmazza az országban található egyházi örökségi épületeket és kegyhelyeket. Az elkészült adatbázis segítséget jelent majd ezen örökségi elemek megóvásában. Az MRA továbbá aktívan próbál hozzájárulni a veszélyeztetett vagy megüresedett egyházi örökségi épületek megóváshoz is. Ezen tevékenységének részeként különös figyelmet szentel a budapesti, Otto Wagner által tervezett Rumbach Sebestyén utcai zsinagógának illetve a kőszegi zsinagógának.