„Fogadj örökbe egy m² freskót!”- Adománygyűjtő év Abaújváron

The location of Abaujvar modAz Abaújvári Református Egyházközség „Fogadj örökbe egy m² freskót” elnevezésű adománygyűjtő éve 2013. augusztus 4-én vette kezdetét. A kampány keretében az egyházközség lelkipásztorai szponzorokat keresnek a 13. század végén vagy a 14. század elején épült templomban található mintegy 520 négyzetméternyi egybefüggő freskófelület feltárásához és restaurálásához. Egy négyzetméter freskó örökbefogadása 200.000 Forintba kerül. A teljes falfelület restaurálásának költsége több, mint 100 millió Forint.
A templom falfestményeit a 16. század nyolcvanas éveiben vakolhatták le, amikor a falu lakossága áttért a protestáns vallásra.  Először 1807-ben, a templom átfogó felújításakor fedezték fel újra a középkori díszítéseket. 1912-ben a szentélyben találtak falfestést, 1966-ban pedig a templom hajójában. Az eddig ismert falképek a következők:

  • Szent Márton legendája
  • Egy férfifej, más értelmezés szerint Szent László
  • Szent Bertalan legendája
  • Bemutatás jelenet-Jézus a templomban

A templom értékét tovább növeli, hogy 2008-ban egy régészeti feltárás közben megtalálták Perényi Péternek, a templom építtetőjének közel 600 éves sírkövét. A falképek jelentőségét Farbakyné Deklava Lilla művészettörténész, a templomot bemutató művészettörténeti tanulmány szerzője foglalta össze.
Az abaujvari templom

Amennyiben szeretné támogatni az adománygyűjtő kampányt, kérjük, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Kapcsolódó cikkek: