Kulturális Örökség Napjai

kon2014 A Kulturális Örökség Napjai hivatalos logójaA Kulturális Örökség Napjai (KÖN) Európa legjelentősebb, önkéntesek bevonásával lebonyolított épületlátogató hétvégéje. Az Örökségnapokat minden év szeptemberében több, mint 50 országban rendezik meg. Az épített örökség ezen ünnepén olyan történelmi épületek és helyszínek nyitják meg kapuikat ingyenesen a látogatók előtt, melyek az év többi napján zárva tartanak vagy csak a társadalom bizonyos rétegei számára hozzáférhetők. A KÖN kiemelkedően sikeres rendezvény. Magyarországon a program sikere 1999-től 2002-ig a Műemlékvédelmi Hivatal, 2012-ig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkáját dícsérte.

A KÖN hétvégén megrendezett programok, séták egész Magyarországot lefedik, az Örökségnapokon nyitva tartó épületek skálája rendkívül széles-pincerendszerektől egyházi épületeken, múzeumokon, székházakon át egészen a Sándor palotáig terjed.
2012-ben a Magyar Reneszánsz Alapítvány (MRA) együttműködési megállapodást kötött a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal, melynek értelmében alapítványunk hozzájárult a Kulturális Örökség Napjai hétvége marketing stratégiájának fejlesztéséhez. Az MRA közreműködésének köszönhetően a 2012-es KÖN kiemelt média támogatója a Metropol napilap lett, mely promóciós lehetőség nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a rendezvény híre 2012-ben országszerte több látogatóhoz jutott el, mint korábban, új látogatói rétegeket tudott megszólítani. (A Metropolban megjelent egyik cikket itt tekintheti meg.)

A programban résztvevő helyszínekről jelentős mennyiségű információ áll rendelkezésre, azonban az azokat meglátogató közönség összetétele kevésbé ismert. Az MRA a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesülettel (TKME) közösen, a TKME önkénteseinek bevonásával felmérést végzett a rendezvény egyes helyszíneinek látogatói körében - ezzel más európai országok gyakorlatát követte. (Az angol Látogatói felmérés és beszámoló megtekintéséhez kattintson ide.)

kon2013 bannerA felmérés kiterjedt a látogatók különböző motivációira, korára, nemére, vizsgálta, hogy a látogatók a rendezvény rendszeres résztvevői-e, valamint vizsgálta azt is, hogy a látogatók milyen forrásból szereztek tudomást a rendezvényről illetve annak programjáról. A látogatói felmérést ide kattitva tekintheti meg. A látogatói felméréshez használt kérdőív megtekintéséhez kattintson ide!

facebook-logo2013-ban a programot a KÖH három jogutód szervezete koordinálta. A program központi témája a "Vizek házai" volt. 2013-ban 128 településen közel 300 helyszínt jelentett be 360 szervező. Az MRA együttműködése a Kulturális Örökség Napjai szervezőivel 2013-ban folytatódott; a Kulturális Örökség Napjai Facebook oldalát tavaly a Magyar Reneszánsz Alapítvány üzemeltette.

2014-ben az esemény központi témája a historizmus kora, az I. világháborúhoz, valamint a holokauszthoz kapcsolódó épületek.

 

koh-kon-2014 a2plakat final A 2013-mas évi plakát