Rólunk

Magyar Reneszánsz Alapítvány: a magyar kulturális örökségvédelem szolgálatában

AboutMRA

A „Magyar Reneszánsz Alapítvány az Épített Környezetért” (MRA) 2007-ben jött létre. Ez a kezdeményezés Magyarországon még új, de egy Európa-szerte sikeres alapítványi, illetve civil szervezeti modellen alapul. Célja, hogy elősegítse Magyarország épített környezetének megóvását, és ezáltal hathatósan járuljon hozzá az ország gazdasági és kulturális fejlődéséhez.

Magyarország kihívások elé néz. Európa a középpontjában helyezkedik el a kereskedelem és a turizmus szempontjából, de a befektetői tőke számára a kulturális önmegvalósítás nem elsődleges szempont. A történelmi városok és tájak azonban hozzájárulnak a hazai életminőséghez azzal, hogy reklámozzák az országot mind a látogatók, mind a befektetők számára emlékezetes összkép kialakítása útján.

Az MRA törekvése, hogy országszerte kialakítson olyan tevékenységet és projekteket, amelyek bemutatják Magyarország ilyen értékeit. Az Alapítvány a műemlékvédelem, a vállalkozás és a képzés területén nagy gyakorlatot szerzett vezetői testülettel rendelkezik, a Kuratórium elnöke Nagy-Britannia egyik legeredményesebb, hasonló típusú civil szervezetének vezetője. Az MRA partnerként keres munkakapcsolatot civil szervezetekkel, tulajdonosokkal és közösségekkel, önkormányzatokkal és köztestületekkel. Célja, hogy független szakértői tevékenyég útján dolgozzon a közjó érdekében az épített környezet állagmegóvása és újjáépítése terén.

Tevékenységi körébe tartozik például, hogy rögzíti az egyes helyszínek egyedi jellemzőit, hogy azokat a későbbi a fejlesztéseknél figyelembe vegyék; megvalósíthatósági tanulmányok útján bemutatja, hogy a történelmi ingatlanok hogyan lesznek életképesek új hasznosítási célokkal; segítséget nyújt adománygyűjtéshez, támogatja minta-projektek megvalósítását; továbbképzést szervez szak- és mesterembereknek olyan speciális területeken, amelyek a történelmi emlékhelyek fenntartásához szükségesek; olyan tevékenységeket szervez, amelyek segítik a közösségeket a  magyar kulturális örökség megőrzésében.

Ez a honlap a Magyar Reneszánsz Alapítványt és annak céljait mutatja be röviden.

Elkötelezettek vagyunk a közös munkálkodás iránt minden szinten, az országos állami hivataloktól kezdve a helyi közösségekig, Budapest szívétől a világörökségi helyszínekig, nemzeti parkokig, regionális központokig és kis falvakig.

Ha ennek alapján úgy ítéli meg, hogy közös célok érdekében tudnánk együtt dolgozni, vagy fel szeretné hívni a figyelmünket olyan témára, amiről úgy véli, hogy foglalkoznunk kell vele, vagy támogatni szeretné céljaink megvalósítását, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk.