Az MRA vezetői

Kuratórium

Graham Bell  BA(Hons) BArch(Hons) RIBA FRSA

Graham Bell MRAA Magyar Reneszánsz Alapítványt egy sikeres angliai civil szervezet, a North of England Civic Trust (NECT) mintájára hozták létre, amelynek Graham Bell 1995 óta az igazgatója. Nagy-britanniai és magyarországi tartózkodása alatt mind az Alapítvány szervezeti fejlesztésével, mind az átadható tudásanyagok, tapasztalatok és lehetőségek kínálatával foglalkozik, európai kulturális összefüggésben.

Két élmény befolyásolta Graham Bellt-t abban, hogy a North of England Civic Trust-hoz csatlakozzon: közreműködése Ralph Erskine nemzetközileg elismert szociális bérlakás újrafejlesztési projektjében Newcastle Byker városrészében, a Tyne folyónál, valamint részvétele a nagy-britanniai Common Purpose kísérleti projektben, egy olyan vezetési programban, amely a civil társadalom megértésen és kölcsönös tiszteleten alapuló fejlesztésére kötelezte el magát.  1992-ben a Common Purpose révén indultak szakmai kapcsolatai Magyarországgal (amelynek már megvan a saját Common Purpose Hungary programja).  Ezeknek a tapasztalatoknak a felhasználásával elsődleges vezetőként járult hozzá a North of England Civic Trust hírnevéhez, amely a szakterületének egyik vezető civil szervezete Nagy-Britanniában, és ez volt a motivációja, hogy létrehozza a Magyar Reneszánsz Alapítványt.

Graham Bell, a 25 éves gyakorlattal rendelkező okleveles építész elismert tanácsadó a történelmi emlékhelyek állagmegóvás menedzsmentje és gazdasági fejlesztése terén. A megfontolt fejlesztés szószólója, a fenntarthatóság és a közösségekkel való együttes munka alapelveit alkalmazza, de síkra száll a tervezésbeli kiválóságért is, különösen a történelmi keretek közötti munka esetében.

Lakóépület-tervezést tanít, e mellett regionális, országos és nemzetközi díjak bírálóbizottságának tagja. A National Trust Építészeti Bizottságának tagja, egész Nagy-Britanniában tervezési tanácsadóként dolgozik számos projektben, beleértve világörökségi helyszíneket és nemzeti parkokat is. Mivel független az állami szervektől és a kereskedelmi nyomástól, rendszeresen felkérik közvetítő tevékenységre kényes fejlesztési ügyekben. Ezek közül kiemelhető, hogy egy, a magas épületek hatásairól szóló vizsgálati bizottság elnöke, és egy 26 millió angol font értékű új városi könyvtár tervezési tanácsadó bizottságának tagja.

Ajánlásai a városközpontok fölösleges tereiről azt eredményezték, hogy kiállítóként szerepelt a Common Purpose első országos konferenciáján Londonban, a Királyi Természettudományos Akadémián. Ez ahhoz vezetett, hogy az English Heritage-t képviselhette a Newcastle upon Tyne-i Grainger Town szövetség elnökségében, amely olyan egy hatéves, 200 milló angol font összegű újjáépítési programot valósított meg, amely nemzeti és nemzetközi „best practice” díjakat nyert.

Várostervezési és művészeti panelbeszélgetéseket vezetett, mint az Európa Tanács konferenciájának előadója Strasbourgban és Europa Nostra díjat kapott a kulturális örökségvédelmi munkájáért a 2003. évi kongresszuson Münchenben; ez a 2008. évi kongresszus sikeres Newcastle-Gateshead-i megrendezéséhez vezetett.

Az európai kulturális örökség iránti elkötelezettsége révén a British Council – a Királynő hivatalos látogatásával összhangban szervezett - moszkvai delegációjának tagja lett. A NECT hosszú ideje tagja az Europa Nostra-nak, elsőként megszervezve az Europa Nostra UK konferenciáját és Graham ma már annak bizottságát szolgálja. A NECT tagja az Nemzeti Örökségvédelmi Szervezetek Európai Hálózatának (ENNHO), amely számára Graham workshopot vezetett az antwerpeni összejövetelükre. Az MRA számára végzett munkája folytán rendszeres konferencia előadó és az MRA jövőjének fejlesztője, úgy is, mint aki Magyarország épített öröksége gazdasági és kulturális jólétéhez hatékonyan hozzájárul.

Vámos-Hegyi Attila

Attila Vamos HegyiVámos-Hegyi Attila részt vett az MRA megalapításában, mivel a szakmai és személyes háttere miatt különleges figyelmet fordít Magyarország kulturális örökségére. Nagyapja mérnök volt és nyílászáró szerkezet szakértőként a Gellért Szállodán és Fürdőn, a Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézeten (KOKI), régi portálokon és sok más jól ismert épületen is dolgozott. Ez inspirálta Attilát arra, hogy építészként tanuljon, majd a KIPSZER-nél építészként dolgozott Magyarországon és azon kívül is, mielőtt még átirányította a kreatív képességeit, hogy részt vehessen Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő vállalatának munkájában, a telekommunikációban.

Attila a Westel Rádiótelefon Kft-nél, a Westel Rt-nél, T-Mobile-nál végül a Magyar Telekom Nyrt-nél több, mint 17 évig töltött be vezető pozíciókat a cég un. harmadik-feles tartalom-szolgáltatásaiért felelve, és fontos szerepet játszott innovatív termékek és szolgáltatások bevezetésében. 2011-ben, nyugdíjba vonulása előtt Telekom Díjjal tüntették ki.

Attila 1997 óta a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség (DIMSZ) elnökségének a tagja, 2000 óta annak alelnöke és 2012 óta elnöke. Elnöke vagy tagja az évente megrendezésre kerülő DM rendezvények programbizottságának (például Golden Dove konferencia) és előadásokat tart magyar és nemzetközi konferenciákon.

2000 óta több alkalommal előadója a budapesti Külkereskedelmi Főiskolának, ill. BGF-nek, továbbá a Budapesti Kommunikációs Főiskolának.

Az első diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte, majd később másoddiplomásként a Külkereskedelmi Főiskolán végzett.

Miszné Korenchy Anikó

Anikó Korenchy MiszMiszné Korenchy Anikó a Budapesti Tanárképző Főiskolán diplomázott angol és magyar szakos tanárként. A különböző állásain és számos nyelviskoláin (Gelléri Andor Endre  Általános Iskola és a Peace Corps/Magyarország)  keresztül tapasztalatot szerzett gyermekek és felnőttek tanításában is.

A Peace Corps-nál eltöltött idő alatt felfedezte a múzeumokban rejlő lehetőségeket az oktatásban, és azt is, hogy milyen különbségek vannak Nagy-Britannia és Magyarország Múzeumai között.

Hogy tovább tudja elemezni a témát és, hogy segíteni tudjon a magyar múzeumoknak tréningekkel és hasznos szakmai anyagokkal, 2004-ben létrehozta a Múzeumokért és Látogatókért Alapítványt Magyarországon. Azóta, mint az alapítvány igazgatója számos konferenciát és tréninget szervezett múzeumi szakértőknek, lefordította és megszerkesztette a “Learning  from Objects” és a “Learning from Memorials” magyar változatát, Nagy-Britannia és Magyarország között csereprogramokat szervezett, és más nemzetközi projekteken is dolgozott.  Az alapítvány számos pályázatot nyert, és jelenleg két fontosabb EU múzeumi projekten is részt vesz.